I Bydelshusets lektiecafé er der plads til alle børn og unge uanset alder og klassetrin. Dedikerede lektiehjælpere står klar til at hjælpe med alle fag, men det er ikke kun fagligt, man kan udvikle sig. Det er også et godt sted at få nye venner.
Hver onsdag, når klokken slår 15.00, strømmer børn og unge i alle aldre til Bydelshusets lektiecafé. Det er et koncept, der kører på sit ottende år, som både børn og frivillige får noget godt ud af.
”Det er bare et rigtig dejligt sted at være. Man får nye venner, man får meget hjælp, og så får man også boller og saftevand,” fortæller 12-årige Sahra.
Sahra Ahmed Ali startede i lektiecaféen, da hun gik i 3. klasse. I dag går hun i 6. klasse, og hun kommer stadig næsten hver eneste torsdag for at få hjælp til sine lektier.
Altid lektiehjælpere nok
Lektiecaféen har syv lektiehjælpere, der nyder at være sammen med børnene og hjælpe dem med lektierne. Peter Madsen og Carsten Mortensen har begge været lektiehjælpere i flere år.
”Jeg kan godt lide at være sammen med børnene, det er nogle dejlige mennesker,” siger Peter.
”Jeg vil gerne lave noget fornuftigt, som gavner nogen. Lektiecaféen ville jo ikke være her, hvis ikke vi frivillige var her,” forklarer Carsten.
Udover Carsten og Peter har lektiecaféen også Linh T. Hoang, Amal Bint Mohammed, Merna Malakha, Inger Scheibel og Hannas Nooga som lektiehjælpere. De mange frivillige gør, at børnene ikke skal vente længe på at få hjælp.
”Der er altid lektiehjælpere nok til os alle. Man venter aldrig, de kommer bare løbende over, så snart man har brug for hjælp,” fortæller Sahra.
Det handler ikke kun om lektier
Mange af børnene kommer naturligvis i lektiecaféen for at få hjælp til lektierne.
”Det giver dem noget fagligt. Det er en hjælp, som de ikke kan få derhjemme, og lærerne har måske ikke tid til at hjælpe dem så grundigt, som de har behov for,” siger Peter.
Men for nogle, er det ikke altid kun lektierne, det handler om.
”De fleste får også noget socialt samvær ud af det,” forklarer Carsten, og Peter tilføjer:
”De slår sig typisk ned sammen med vennerne, og så kalder de på os, når eller hvis de skal have hjælp. Det er en hyggestund for dem.”
Hyggestunderne er bestemt noget, der vækker genklang hos Sahra, som ofte tager i lektiecaféen med sine venner.
”Jeg plejer for det meste at være her med mine venner. Vi kan spille spil, når vi er færdige med lektierne, og vi kan også få lov til at låne computeren,” fortæller hun.
Endelig er der nogle af børnene, som kommer i lektiecaféen, fordi det er et godt sted at koncentrere sig.
”Der er nogen, der kommer, selv om de ikke nødvendigvis har brug for hjælp. De har mere brug for at få et fredeligt og roligt sted at lave lektier,” forklarer Carsten.
Både for store og for små
Der er plads til alle i lektiecaféen, uanset hvilken skole man går på. De fleste af eleverne går på Tilst skole, men der er også en del fra de omkringliggende skoler. Derudover er der også plads til elever fra alle klassetrin.
”De fleste starter i 2. klasse. Vi har børn fra alle klasser i folkeskolen og også nogle fra HF.” fortæller lektiehjælper Hannas.
”Alle er velkomne. Der er ikke nogen krav,” tilføjer Carsten.
Hos Sahra er der i hvert fald ikke nogen tvivl om, at hun gerne vil opfordre andre børn og unge til at være med i lektiecafeen.
”Det er for alle mennesker. Det er for små, det er for store. Jeg vil helt sikkert opfordre andre til at komme i lektiecaféen. Det er et dejligt sted at være, og man kan lære mange nye ting og mange nye mennesker at kende,” siger Sahra.